Consultancybedrijf AE werft kandidaten via Technovate-wedstrijd
Leuvense speler draait selectieprocedure om en wordt zelf kandidaat
Met Technovate kiest AE Architects for Business & ICT uit Leuven voor een atypisch aanwervingsproces. Deze nationale wedstrijd, dit jaar in teken van circulaire economie, kent zijn ontknoping op donderdag 14 maart. En laat 9 teams van studenten proeven van ondernemerschap dankzij co-creatie met en coaching van AE. “Vroeger zochten bedrijven naar kandidaten voor een bepaald profiel en kwamen die in een trechter terecht. Selectie was een lineair proces waarin mensen afvielen tot je de juiste match vond. Nu stellen wij AE als bedrijf kandidaat tegenover de studenten”, vertelt HR director Luc De Bodt. “Kandidaten worden aangetrokken door onze content driven strategie en deelcultuur”, vult HR Officer Steffi Theuwissen aan. En het werkt: in 2018 werden er maar liefst 52 nieuwe werkkrachten aangeworven en de Technovate van 2018 gaf aanleiding tot een start-up van de toenmalige winnaar: Maverbeam.
Wil jij bij de Technovate-ontknoping zijn op donderdag 14 maart vanaf 18u in Het Depot in Leuven? Graag een seintje aan Niels janssens.
Proeven van ondernemerschap
AE daagt dit jaar met de zevende editie van Technovate laatstejaarsstudenten uit om een project uit te werken rond circulaire economie. Het traject van Technovate begint al in november met AE Reboot sessions - of workshops - in Leuven en Gent rond het thema van Technovate. Studenten worden er geïnspireerd door real life projecten bij AE en na deze sessies wordt de Technovate Challenge officieel gelanceerd. Van de studenten wordt verwacht dat zij hun academische kennis gebruiken om hun ideeën naar een hoger niveau te tillen. AE voorziet de nodige handvaten en expertise om hen te helpen. Concreet worden de teams professioneel gecoacht vanuit het Leuvense bedrijf en krijgen ze zo de kans om hun idee te genereren en verder uit te werken.
Er nemen 6 teams uit Leuven, 2 uit Gent en 1 uit Hasselt deel.
Student start-up trip naar Singapore
Tijdens de Feel The Vibe Party, AE’s jaarlijkse afterwork voor studenten op donderdag 14 maart in Het Depot in Leuven, wordt de winnaar van Technovate 2019 bekendgemaakt. In de namiddag zullen de deelnemers hun idee uitgebreid voorstellen aan een jury waarin AE Directieleden naast professoren zetelen, en ‘s avonds pitchen ze het voor het publiek. De hoofdprijs? Een belevingstrip naar start-ups in Singapore, een reis georganiseerd door de Leuvense studentenvereniging AFT.
Recruitment én branding
Zulke initiatieven als Technovate zorgen bij AE voor nieuwe contacten en zelfs werknemers, maar ook voor branding.
“Niet alleen is de interesse in ons bedrijf vaak gewekt, ook onze cultuur van content delen en samen geloven in een bepaalde strategie levert vaak wederzijdse relaties op”, aldus Theeuwissen. “Push marketing werkt niet meer. Meer nog: het zijn vaak zelfs de kandidaten zélf die aan medestudenten en vrienden vertellen hoe interessant ze AE als bedrijf vinden. En zo komen ze dan bij ons terecht.”
Deze tactiek is best succesvol te noemen. Vorig jaar werden er maar liefst 52 mensen aangenomen.
Start-ups
Soms krijgen Technovate-ideeën ook zo’n businessgehalte dat ze leiden tot start-ups. Zoals het winnende team van vorig jaar, bijvoorbeeld. Het toenmalige HelloMedics, nu Maverbeam, wordt momenteel binnen een postgraduaat verder uitgewerkt als start-up.
Simon Ravelingien van Maverbeam: “Tijdens Technovate vormden we een groepje van 5 mensen met verschillende achtergronden - technisch, medisch en business - dus was het sowieso al een leerrijke ervaring. Persoonlijk heb ik als ingenieur veel geleerd uit de business-model-canvas-oefeningen, maar aan de pitch workshop hebben we het meeste gehad. Ook de finale, onafhankelijk van of je wint of niet, is echt een hoogtepunt.”
Alternatief aanwervingsproces
Voor het Leuvense consultancybedrijf AE krijgt aanwervingscommunicatie dus meer de vorm van een uitwisseling van kennis en interesses, en verloopt het proces niet meer lineair. “Communicatie in een wervingsprocedure is volgens het recruitment by permission-principe interactief en tweezijdig”, aldus Theuwissen. “Kandidaten vinden onze bedrijfscontent via blogs, events of social media. En het is onze taak, die van HR Officers, maar eigenlijk van iedereen in het bedrijf, om de juiste inhoud te delen . Bovendien zorgen wij voor storytelling op maat.” Kortom: een content driven strategie.